واژه وایرلس یعنی بدون سیم. همانطور که از اسمش پیداست، وایرلس نوعی فنّاوری است که سروکارش با سیم نیست و از امواج الکترومغناطیسی و رادیویی کمک میگیرد. اگر روزانه به درب بازکن اتوماتیک پارکینگ خود دقت کرده باشید، باید گفت که این نمونهای از وایرلس است. این فناوری باشکوه و جذاب خیلی از فعالیت هارا راحتتر کرده است. بدیهی است که این روزها دیگر نمیتوان از علاقه نوجوانان و جوانان به دانستن مفاهیم جالب در امپراتوری بزرگ اینترنت و فناوری اطلاعات، چشمپوشی کرد. با بهروزترین مقاله جامع درباره وایرلس چیست، شبکه وایرلس چیست، دیش وایرلس هم مگر داریم؟ و وایرلس گوشی و… در خدمت شما پیگیران فعال و هوشیار در سایت دوربرد هستیم.
تاریخچه تولد وایرلس چیست؟
درگذشته نهچندان دور، چالشهایی که اکنون دیگر به خاطرات شیرین تبدیلشدهاند، دست و پای همه را در اتصال سیستمها به اینترنت بسته بود. میبایست ساعتها منتظر میماندیم و با استفاده از کارتهای اینترنتی در ساعات مشخص تعریفشده به اینترنت متصل میشدیم. امروزه به لطف پیشرفت چشمگیر فنّاوری در تمامی زمینههای ممکن و غیرممکن، این صنعت نیز پیشرفت کرده است؛ اما شاید فکر میکنید که وایرلس (Wireless) و وای فای (Wireless Fidelity) یکی است. خیر. این دو واژه وظایف مشابه اما باهم تفاوت دارند. راحت میشود تنها با یک وای فای، تعداد بسیاری دستگاه اعم از گوشی، تلویزیون، دوربین دیجیتال، تبلت، پرینتر و… را به هم متصل کنیم. شایانذکر است که در بعضی از شرایط، استفاده بیشازحد از وایرلس باعث ایجاد مشکلات و مزاحمت های اجتماعی میشود. وای فای به زبان ویکی پدیا اینگونه تعریف شده است:
وای فای نامی تجاری است که توسط «اتحادیۀ وای-فای (Wi-Fi Alliance)» ثبت شده است. علامتی است که این اتحادیه به محصولاتی که مورد تأیید این اتحادیه جهت کار در شبکه محلی بیسیم تحت استاندارد IEEE۸۰۲٫۱۱ میباشد، اعطا میکند.
در اوایل قرن بیستم بود که اولین فرستندههای وایرلس wireless با استفاده از رادیو تلگراف (کد مورس) کارکردند. بعدها، به دلیل اینکه مدولاسیون، امکان انتقال صدا و موسیقی را بهصورت وایرلس فراهم کرد، رادیو اختراع شد. با ظهور تلویزیون، فکس، ارتباطات دادهها و استفاده بهینه از بخش بزرگتر این طیف، واژه وایرلس (بیسیم) متولد شد. مثالهای تجهیزات وایرلس (بیسیم) را روزانه در اطراف خود زیاد دیدهایم. بارزترین نمونه وایرلس همین GPS است. سیستم موقعیتیابی جهانی که به رانندگان اتومبیلها و کامیونها، کاپیتان قایقها و کشتیها و خلبانان هواپیما، کمک میکند که موقعیت خود را در هر نقطه از زمین پیدا کنند.
تجهیزات وایرلسی که میشناسید:
لوازم جانبیهای وایرلس برای کامپیوتر: ماوس وایرلس، کیبورد و پرینتر بیسیم و… مثالهای پراستفاده هستند.
پیجرها و تلفنهای همراه: تأمین و ایجاد ارتباط برای برنامههای قابلحمل و موبایل، در دو مورد کاربرد شخصی و تجاری
تلفنهای وایرلس: این ابزارها، دستگاههای محدودی هستند. اینها را با تلفنهای همراه اشتباه نگیرید.
درب بازکن اتوماتیک پارکینگ: همانطور که همان ابتدا گفتیم، این مورد یکی از پیشکسوتان دستگاههای وایرلس است که استفاده از آن با کمک فرکانسهای رادیویی بسیار محبوب است.
باکسهای کنترل دستگاههای سرگرمی خانگی: رایجترین این ابزار، کنترلهای VCR و کنترل کانال تلویزیون هستند؛ برخی از سیستمهای صوتی Wi-Fi و گیرندههای پخش FM هم از فناوری وایرلس (بیسیم) استفاده میکنند.
رادیوهای دوطرفه: این ابزار شامل خدمات رادیویی آماتور و شهروندی میشود. همچنین ارتباطات تجاری، دریایی و نظامی را در برمیگیرد.
مانیتورهای کودک: این دستگاهها، درواقع واحدهای فرستنده / گیرندهی رادیویی ساده با برد محدود هستند.
تلویزیون ماهوارهای: به بینندهها اجازه میدهد تقریباً در هر مکان برای انتخاب از میان صدها کانال، قدرت انتخاب داشته باشند.
معرفی تجهیزات وایرلسی که نمیشناسید:
General Packet Radio Service GPRS: در ترجمه به آن سرویس بسته امواج رادیویی یا یک سرویس ارتباطی وایرلس مبتنی بربسته گفته میشود. این سرویس امکان ارسال و دریافت اطلاعات یا داده را روی شبکه تلفن همراه فراهم کند و باعث اتصال مداوم به اینترنت برای کاربران تلفن همراه و رایانه میشود.
(GSM): سیستم جهانی ارتباطات تلفن همراه: سیستم دیجیتال تلفن همراه که در اروپا و سایر نقاط جهان استفاده میشود؛ به عبارتی استاندارد تلفن وایرلس در اروپا است.
(Enhanced Data GSM Environment (EDGE: یک نسخه سریعتر از سرویس بیسیم GSM است.
(Universal Mobile Telecommunications System (UMTS : سیستم جهانی ارتباطات تلفن همراه یک سیستم مبتنی بر بسته با پهنای باند که مجموعهای از خدمات را به کاربران تلفن همراه و رایانه ارائه میدهد، بدون توجه به این نکته که در کدام نقطه از جهان قرار دارند.
Wireless Application Protocol WAP: در ترجمه پروتکل کاربرد بیسیم است. مجموعهای از پروتکلهای ارتباطی برای استانداردسازی راههایی که دستگاههایی مانند تلفنهای همراه و فرستندههای رادیویی میتوانند از آنها برای دسترسی به اینترنت استفاده کنند.
شبکه وایرلس چیست؟
حال نوبت به پاسخ این سؤال ذهنیتان میرسیم که شبکه وایرلس چیست؟ شبکه وایرلس به سادهترین زبان، شبکههای کامپیوتری هستند که اتصال آنها بدون کابل انجام میشود. بهعبارتدیگر در این روش اطلاعات در مبدأ تبدیل به امواج رادیویی شده و به سمت مقصد فرستاده میشود. در مقصد امواج رادیویی دریافت شده مجدداً تبدیل به دیتا شده و به سمت شبکه هدایت میگردد. شبکه وایرلس انواع مختلفی دارد که بهطورکلی شامل همه موارد زیراست.
-شبکه وایرلس محلی Local
-WPANS) Wireless Personal Area Networks)
-WMANS )Wireless Metropolitan Area Networks)
-WWANS) Wireless Wide Area Networks)
تجهیزات شبکه وایرلس چیست؟
کاربر محترم لطفاً خسته نشوید و همراه دوربرد بمانید. همانطور که میدانید در شبکه وایرلس از فرکانسهای رادیویی (Radio Frequencies) برای انتقال دیتا روی بستر هوا استفاده میشود؛ بنابراین اولین چیزی که برای اتصال به یک شبکه وایرلس نیاز است، یک کارت شبکه وایرلس (Wireless NIC) هست.
شبکههای وایرلس دارای یک اکسس پوینت (AP) هستند. کاری که این اکسس پوینت میکند این است که در ابتدا یک یا چند آنتن برای ارسال و دریافت سیگنالهای رادیویی دارد. در ادامه این آنتنها با توجه به کاربردی که دارند به ۲ دسته تقسیم میشوند. این دو نوع بر اساس جهت که در آن سیگنالهای رادیویی را پر میکنند دستهبندی میشوند.
منظور از دیس وایرلس چیست؟
وظیفه اصلی دیش وایرلس دریافت سیگنالهای الکتریکی از اکسس پوینتی که در قبل ازش صحبت کردیم و انتشار آن در محیط است. جالب است بدانید این محصولاتی که بر روی دکلهایی بلند بهدوراز موانع در پشتبام سازههای مختلف نصب میشوند، فرکانسهای مذکور را بیدردسر تا شعاع خاصی پخش میکنند. بدین واسطه کاربران حاضر در این محیط میتوانند بهراحتی از این اینترنت بیسیم استفاده کنند.
آشنایی با وایرلس برای کامپیوتر وایرلس گوشی
بسیار زیاد دیدهایم که افراد این عبارات را جستجو میکنند که وایرلس برای کامپیوتر یا وایرلس برای گوشی! اگر منظورتان اتصال وایرلس روی کامپیوتر است بهتراست بهطور جامع آموزش اتصال وایرلس روی کامپیوتر را در این مقاله بخوانید.
برای آشنایی با بحث شارژرهای وایرلس گوشی نیز میتوانید اینجا را کلیک کنید.
نوبت به اینترنت وایرلس رسید!!
حال با توجه به اطلاعات دقیقتری که از وایرلس و تجهیزات و سازوکار آنها دارید بهراحتی میتوانید، مفهوم اینترنت وایرلس را درک کنید. بنابراین اینترنت وایرلس(بیسیم) بر بستر امواج رادیویی یا مایکروویو است. در اینترنت وایرلس یا بدون سیم به یک گیرنده و فرستنده نیاز است. در حقیقت سرویسگیرنده نقش دریافتکننده و سرویسدهنده نقش فرستنده را بازی میکند. در ادامه میتوان گفت اینترنت وایرلس را میتوان در چهار دستهبندی خلاصه کرد:
- اینترنت وایرلس با استفاده از رادیو وایرلس بهصورت PTP
- اینترنت وایرلس با استفاده از مودم TD-LTE
- اینترنت وایرلس با استفاده از مودم جیبی
- اینترنت وایرلس با استفاده از دانگل USB
قیمت وایرلس
با توجه به تورم و تحریم و محدودیتهایی که در تجهیزات وایرلس در ایران وجود دارد به دلیل نوسانات قیمت، بهتراست قبل از خرید هرگونه تجهیزات وایرلسی تحقیق مؤثری داشته باشید. دوربرد دارای پوشش سراسری اینترنت وایرلس فارس و دیگر نقاط جنوب ایران، هرگونه مشاوره و راهنمایی خود را در زمینه ی خرید سرویسهای اینترنت وایرلس و تجهیزات موردنیاز اینترنت وایرلس از شما دریغ نخواهد کرد.