مودم، دستگاهی برای دریافت اینترنت از خطوط مخابراتی است. مودم وایرلس ازهمان وسیلههای لازم و پرطرفداری است که همه ما امروزه حداقل یکی از آن را داشته و ازش استفاده میکنیم. شاید شما تابهحال اینکه منظور از مودم وایرلس چیست را بهصورت جدی پیگیری نکرده اید، یکبار برای همیشه درباره مودم وایرلس و انواع مودم وایرلس و تفاوت آن با وای فای و بقیه سؤالهای ذهنیتان، در این نوشته تبادل اطلاعات میکنیم. بعداز خواندن این نوشته قادرخواهید بود تصمیم بهتری در خرید مودم وایرلس بگیرید. لطفاً جایی نروید و به ادامه مقاله آموزشی در سایت دوربرد فارس توجه کنید.
در یک نگاه مودم وایرلس چیست؟
جالب است بدانید نام مودم برگرفته از دو کلمه modulator–demodulator میباشد، مودم دستگاهی است که کار مدلاسیون دادههای آنالوگ به دیجیتال و برعکس را انجام میدهد. مودم وایرلس یکی از انواع مودم است که از آن برای اشتراک اینترنت وایرلس استفاده میکنیم. در زبان عامیانه به مودم بیسیم مودم وایرلس دار، نیز میگویند. مودم وایرلس از فناوری وایرلس استفاده میکند. در ابتدا قبل از باز کردن بیشتر مطلب مودم وایرلس چیست و انواع آن کدام است، بهتراست با بررسی مفهوم واژه وایرلس یا بیسیم wireless شروع کنیم.
(Wireless) نوعی فناوری ارتباطیای است که سروکارش با امواج رادیویی، مادونقرمز و ماکروویو است، دیگر خبری از سیم و کابل، برای انتقال سیگنال بین دو دستگاه نیست. شایانذکر است که در تجهیزات وایرلس از امواج رادیویی، امواج الکترومغناطیسی، امواج صوتی و امواج نوری برای ارتباطات بیسیم استفاده میگردد. اکنون به مودم وایرلس میرسیم. مودم وایرلس یکی از همین تجهیزاتی است که برای ارتباطات و تبادل داده، از سیگنالینگ داده مبتنی بر امواج رادیویی استفاده میکند.
شاید نوشته ی زیر هم برایتان مفید باشد.
ماجرای اکسس پوینت
هر نوع مودمی که اکسس پوینت وایرلس دارد به مودم وایرلس Wireless Modem معروف است؛ بنابراین مودم وایرلس یا بیسیم اینترنت دریافتی خود را از طریق وایرلس با سایر تجهیزات به اشتراک میگذارد.ACCES POINT یا نقطه دسترسی وایرلس روتر وای فای معمولاً دارای چهار یا هشت پورت LAN بوده و بااتصال به مودم، اینترنت آن را از طریق پورتهای شبکه از یکسو و از طریق وای فای از سوی دیگر میان کاربران به اشتراک میگذارد. مودم وایرلس میتواند یک نقطه دسترسی وایرلس باشد. به زبان سادهتر، اگر مودمی بتواند در حالت اکسس پوینت مود قرار بگیرد، به آن مودم وایرلس یا مودم روتر وایرلس گفته میشود.
دستهبندی کلی انواع مودم وایرلس
برای آشنایی کامل شما عزیزان با دستهبندی انواع مودم وایرلس دار در ادامه به این بخش میپردازیم.
مودم وایرلس ADSL
مودم وایرلس ADSL نوعی مودم ADSL است که از قابلیت وایرلس پشتیبانی میکند. این دستگاهها بهعنوان یک مسیریاب شبکه عمل میکنند و مابین شبکه وایرلس محلی و شبکه اینترنت به عملیات روتینگ میپردازند. مودمهای وایرلس دارای یک، دو، سه و یا چهار آنتن وایرلس برای ایجاد شبکه وایرلس محلی هستند.
روتینگ چگونه انجام میشود؟ روتینگ همان مسیریابی است. روتینگ در مودم روترهای ای دی اس ال بین شبکه داخلی و شبکه اینترنت و با استفاده از بخش آدرس در بستههای دیتا آدرس شبکه داخلی و آدرس شبکه خارجی (شبکه اینترنت) انجام میشود. روتینگ در مودم روترها بین شبکه داخلی و شبکه اینترنت، بسته به نوع درخواست ارتباط میباشد.
نقش روتر و مودم
همانطور که میدانید وظیفه مودم دریافت اینترنت از خطوط مخابراتی است. نقش روتر پخش این اینترنت را بین دستگاههای موجود از طریق پیداکردن بهترین مسیر است. مودم روتر ADSL نوعی مودم ADSL است که دارای چندین پورت LAN و در برخی مدلها، دارای وای فای داخلی میباشد. انواع مودم روتر علاوه بر ایجاد دسترسی به شبکه اینترنت، قابلیت ایجاد شبکه LAN (شبکهای محلی متشکل از چندین کامپیوتر، لپتاپ، موبایل و سایر تجهیزات) دارند.
به هرکدام از این مودمها که بتواند در حالت اکسس پوینت مود قرار بگیرند مودم وایرلس یا مودم روتر وایرلس گفته میشود. دلیل اینکه به مودمهای وایرلس، مودم روتر هم گفته میشود این است که این مودمها دارای سیستم روتینگ یا مسیریابی شبکهای هم میباشند. مسیریابی در این مودمها بین دو شبکه داخلی و شبکه اینترنت صورت میپذیرد. بدین معنی که اگر آدرس آی پی بستههای ارسالی آدرس یکی از اعضای شبکه داخلی (شبکه محلی بیسیم WLAN یا شبکه محلی باسیم LAN (در مودمهای وایرلس با چندین پورت شبکه RJ45)) باشد، این بستهها توسط الگوریتم مسیریابی مودم به مقصد بسته در شبکه داخلی ارسال میگردند، در غیر این صورت بسته متعلق به شبکه بیرونی (شبکه اینترنت) میباشد و باید به سمت شبکه WAN – Wide Area Network (شبکه اینترنت) مسیریابی و ارسال شوند. خوشبختانه امروزه اکثر مودمهای ADSL وایرلس میباشند. بهآسانی میتوانید بهصورت بیسیم با موبایل، تبلت و یا لپتاپ خود به این مودمها متصل شده و از اینترنت ADSL پرسرعت استفاده نمایید.
مودم وایرلس سیمکارت خور
مودم وایرلس سیمکارت خور نوعی مودم سیمکارت خوراست که از قابلیت وایرلس پشتیبانی میکند. سازوکار این دستگاهها مشابه مودم وایرلس ADSL است. ۲ فرق مودم وایرلس adsl و وایرلس سیمکارت خور:
۱. تفاوت در انواع منبع اینترنت آنها است (اینترنت ADSL در برابر اینترنت سیمکارتی).
۲. فرق بعدی در برد وایرلس و همچنین تعداد دستگاههای قابل اتصال به وایرلس دستگاه است. بدیهی است که برد وایرلس مودمهای ADSL بلندتر از برد وایرلس مودمهای سیمکارت خور است.
مودم وایرلس دار تک آنتن، دو، سه و چهار آنتن
برخی از مودمهای بیسیم رایج در بازار، دارای آنتن وایرلس داخلی هستند. این مودمها اصطلاحاً بهعنوان وایرلس برد کوتاه مورداستفاده قرار میگیرند. درحالیکه بقیه مدلهای مودم وایرلس دارای آنتن Wireless خارجی هستند که کار تقویت برد وایرلس انجام میدهند. با استفاده از این آنتنهای وایرلس برد بلند یا دوربرد از فواصل دورتر نیز امکان اتصال دستگاههای بیشتر، فراهم میآید. نکته اینجاست بیشتر انواع مودم وایرلس خانگی تک آنتنه هستند. مدلهای دو آنتن، سه آنتن، چهار آنتن، کاربرد بیشترشان در اینترنت سازمانها است.
رمز آنتن مخفی چیست؟
امکان پوشش دهی مودم با بالا رفتن تعداد آنتنهای موجود روی مودم ADSL ، بالاتر خواهد بود. جالب اینجاست که بعضی مودمها آنتن مخفی دارند و در بعضی دیگر، آنتن روی دستگاه سوار شده است.
آیا باید ترس از هک وایرلس داشته باشیم؟
هشیار باشید که با بالا رفتن برد وایرلس امنیت کاهش پیدا میکند. دلیل این امر امکان دسترسی ساده افراد غیرمجاز به وایرلس شما از راه دور میباشد. ازاینرو ترس از احتمال هک وایرلس همیشه وجود دارد.
بهترین راهکار اینجاست!
برای پیشگیری از هک وایرلس، میتوان از راهکارهای امنیتی مثل مک فیلترینگ MAC Filtering استفاده کرد. بهعلاوه بهتراست از وایرلسهایی استفاده کنید که برد آن در حد محدود منزل یا محیط کار شما باشد. در این صورت امکان دسترسی به آن در فواصل دورتر نیست. البته در برخی از انواع مودم وایرلس امکان کانفیگ برد وایرلس و تنظیم قدرت آن وجود دارد.
مودم بیسیم با پورت LAN
مودم بیسیم با پورت لن نسل دیگری از مودمهایی هستند که در آنها هم قابلیت اکسس پوینت وایرلس برای اتصال دستگاهها بهصورت بی سیم وجود دارد و هم مودم دارای پورت LAN برای اتصال با کابل شبکه است.
مناسبترین انواع مودمهای وایرلس رایج کنونی:
از مناسبترین انواع مودم وایرلس در حال حاضر میتوان از مودم ADSL و مودمهای سیمکارت خور در انواع مختلف با دستگاههای قابل پشتیبانی متنوع (انواع مودم 4G و انواع مودم 3G و غیره) نام برد.
قیمت مودم وایرلس دار
درگذشته نهچندان دور تا قبل از سال ۱۳۹۷ قیمت مودمهای بیسیم مناسب و معقول بود. متأسفانه یا شایدم خوشبختانه با داشتم مبلغ ۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان میشد مودم وایرلس خانگی ارزان داشت؛ اما قیمت مودم وایرلس بعد از تورمها و محدودیتهای برند، موضوعی چالشبرانگیز شد؛ بنابراین عقل سلیم میگوید قبل از خرید مودم وایرلس دار فارغ از توجه به ارزانترین بودن به راهنمایهایی که برای شما عزیزان قراردادیم، توجه کنید و اقدام به خرید مودم وایرلس باقیمت مناسب فرمایید.
ارزانترین مودم وایرلس چیست؟
همانطور که عرض شد با وضعیت کنونی تورم و تحریمهایی از سال ۱۳۹۷ تا حال، گریبان گیر همه ما است، دیگر خرید مودم وایرلس ارزان، توقعی غیرمنطقی است. انتخابها بسیار محدود است. بهترین و ارزانترین مودم بیسیم یا وایرلس مودم را فراموش کنید. باید توجه داشته باشید که مودم خریداریشده شما قابلیت پشتیبانی از وای فای را داشته باشد. دو کمپانی TP-Link و D-Link پرطرفدارترین در ایران هستند. شایانذکر است که پرفروشترین مودمهای ADSL بازار ایران مودمهای تک پورت تا 8 پورت و تک آنتن تا 4 آنتن تی پی لینک و دی لینک میباشند. باهمه ی این تفاسیر، هنوز هم برخی از مدلهای باکیفیت مودم ای دی اس ال ASUS تایوان و همچنین ایسوس تحت لیسانس تولید چین در بازار یافت میشوند.
۱.Google Nest Wifi
۲.TP-Link Archer A۷
۳. Asus ROG Rapture GT-AX۱۱۰۰۰
۴. Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500
۵. TP-Link Archer C۲۳۰۰
۶. Netgear Orbi Pro
۷. Netgear Orbi AC2200 RBK23
۸. TP-Link Archer C۵۴۰۰X
۹. D-Link Covr-C1203
۱۰. Eero Home Wi-Fi System
۱۱.Linksys EA۸۳۰۰ Max Stream
لیست مودم وایرلس های موجود در ایران
۱.مودم-روتر +ADSL2 وایرلس و دوباند تی پی-لینک مدل TD-W8980_V1
۲.روتر بی سیم LTE دی-لینک مدل DWR-M921
۳.روتر بی سیم دو بانده AC3150 دی-لینک مدل DIR-885L
۴.روتر بیسیم و دوبانده گیگابیتی ایسوس مدل RT-AC87U
۵.تی پی-لینک مدل Archer VR900
شارژر وایرلس؛ زاده جدید تکنولوژی
تا سال 2010 از وایرلس تنها برای ارتباطات و تبادل داده (از نوع آنالوگ یا دیجیتال) استفاده میشد؛ اما در سالها اخیر تجهیزاتی به بازار ارائهشدهاند که از دستگاههای وایرلس برای انتقال انرژی برق استفاده میکنند. در کاربردهای خانگی، از این تجهیزات بانام شارژر وایرلس یاد میشود.
در حال حاضر از شارژر وایرلس یا شارژر بی سیم در منازل بیشتر برای شارژ کردن باتری تلفنهای همراه بهصورت بیسیم استفاده میشود. شارژرهای وایرلس با استفاده از سیمپیچهای مخصوص امواج مغناطیسی برد کوتاه ولی قدرتمند تولید میکنند که این امواج توسط بردهای الکترونیکی مخصوص درون موبایلهای باقابلیت شارژ وایرلس دریافت شده و به جریان الکتریکی تبدیلشده و نهایتاً شارژ شدن باتری تلفن همراه را به همراه خواهند داشت.
نتیجه گیری
بعد از بررسی اینکه منظور از مودم وایرلس بهطور دقیق چیست و بررسی جزییات مودمهای بیسیم باید به این نتیجه رسید که وایرلس با وای فای فرق دارد. وایرلس یک روش کلی برای ارتباطات و انتقال داده، انرژی و برق است، درحالیکه وای فای یک فنآوری یا استاندارد برای شبکه وایرلس یا شبکه بی سیم کامپیوتری است که با استفاده از این فنآوری امکان تبادل داده بدون سیم و با استفاده از امواج رادیویی فراهمشده است.